KIRJOJEN KARSIMISESTA JA SÄILYTTÄMISESTÄ

Maailma on kirjoja pullollaan, ja monilla on niitä yksinkertaisesti liikaa. Ne vievät tolkuttomasti tilaa ja keräävät pölyä. Fyysisiä kirjoja saa kirjastosta, ja halutessaan voi myös lukea e-kirjaa tai kuunnella äänikirjoja, jotka eivät vie tilaa.

Mutta. Sitten on kirjaihmisiä, joille kirja on tärkeä. Tunnustaudun sellaiseksi enkä suostu luopumaan kirjoistani siksi, etteivät ne ole enää trendikkäitä. Kerron nyt heti, että minulla on myös kirjahylly, aika isokin ja säilytän siinä nimenomaan kirjoja.

Olen urakoinut kaksi muuttoa vuoden sisään ja pienempään asuntoon muuttaessa kirjojakin on ollut pakko raivata ja karsia. Ammattijärjestäjänä ja myös omaa kirjojen säilyttämisintoani tarkastelleena pohdinkin, voisiko tässäkin asiassa löytyä kultainen keskitie. Ei säästetä kaikkea, mutta säästetään tärkeimmät. Kodin järjestämisen ja raivaamisen tarkoitus ei ole heittää kaikkea tavaraa pois, vaan tehdä tilaa tärkeimmille, jotta niistä pystyisi nauttimaan.

Tärkeiden kirjojen säilyttämisessä ei ole mitään vikaa. Kirja on myös kaunis esine, ja jos siihen liittyy jokin muisto, vahva tunne, oppi tai oivallus, se on todellakin säilyttämisen arvoinen. Mutta jotta tällaiset tärkeät kirjat pääsisivät kunnolla esille, kirjahyllystä kannattaa ensin karsia turhat pois.

Jos sinusta tuntuu, että kirjoja on joka paikassa ja ne haittaavat arkea, pohdi miksi säilytät tiettyä kirjaa.

Voit esittää itsellesi esimerkiksi nämä kysymykset:

Oliko se kallis?

Virheostoja tulee kaikille, raha on jo mennyt, etkä saa sitä takaisin säilyttämällä kirjaa

Onko sillä tunnearvoa?

Jos se on lapsesi rakkain satukirja, ja yhteisten lukuhetkien muisteleminen tuo sinulle lämpimän ja hyvän tunteen, säilytä se. Opettele erottamaan tunnearvo velvollisuuden tunteesta.

Aiot ottaa kirjat mukaan lomareissulle?

Et ottanut viime lomallekaan. Hae lomalukemiset pokkariversioina kirjaston ilmaispisteestä. Ovat kevyempiä, niitä ei tarvitse tuoda takaisin ja ne saattavat tuoda iloa seuraavallakin lomailijalle.

Onko se klassikko?

Jos Sinuhe egyptiläinen, Tuntematon sotilas tai Seitsemän veljestä ei ole sinun juttusi, maailma ei siihen kaadu. Lue vain sitä mikä sinua kiinnostaa!

Onnea kirjahyllyn karsimismatkaan!

Seuraavassa blogipostauksessa jaan vinkkejä siihen, miten kierrätät kirjat, joille sinulla ei ole enää käyttöä.